Forum ManagerZone Polska Pierwsze nieoficjalne forum dla polskiej społeczności ManagerZone.com Forum istnieje od 2004-02-12 godzina: 01:56 http://forum.managerzone.pl/
Mam problem:
Zrobilem sobie formata dysk podzielilem na 3 partycje i zrobilem 3 profile uzytkownika.
Chcialbym zrobic tak aby kazdy profil obslugiwal tylko 1 partycje Czy mowiac na chlopski rozum zeby kazdy uzytkownik mial po jednym dysku pomocy!!!
_________________ PSYCHOFANSMy Nie pytamy ilu jest wrogow-tylko gdzie oni sa?? SIEMIANOWICE
A jaki system (2000/XP)?
Chodzi o zablokowanie możliwości samego zapisu na danej partycji, czy odczytu też?
Znawcą nie jestem, więc na wiele nie licz...
_________________ Jarqa || WNB Czechovice-Dz. || już div1.3!! WYGRANA! --> EKSTRAKLASA!! WICEMISTRZ PL .:Ma drużyna: 6 666,6k€ :. ;]
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego to nie mam pewności."
hmm w XP nie grzebałem jeszcze, jakoś nie przypadł mi do gustu, kiedyś miałem 2000 Pro i ustawione, że z drugiego konta można było tylko zapis/odczyt na drugiej partycji, a z pierwszej /systemowej/ tylko odczyt, a do tego blokada zmian w rejestrze itp. więc wydaje mi się, że wszystko jest do ustawienia, na zasadzie blokada odczytu/zapisu dla innego użytkownika, nawet partycji systemowej, ale za to pozwolić windowsowi na odczyt, żeby działał... ale tak jak pisałem, znawcą nie jestem, tak że...
_________________ Jarqa || WNB Czechovice-Dz. || już div1.3!! WYGRANA! --> EKSTRAKLASA!! WICEMISTRZ PL .:Ma drużyna: 6 666,6k€ :. ;]
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego to nie mam pewności."
Ja mam w kompie kilka partycji i 2 systemy windows XP.
Jeden na partycji C.
Jeden na partycji D.
Normalnie zainstaluj drugiego osobnego windowsa na osobnej partycji.
_________________ TERROR CORPS Hockey: Div2.2. Drużyna wygrała National Cup Poland Edition 6, best rank: 9
Football: Div1.1. Drużyna wygrała Division 5 Cup Season 25 i Division 7-8 Poland Edition 10, best rank: 74
Kapitan reprezentacji Szczecina w Turnieju Miast w pilce. 1 miejsce w II i V edycji.
Pawel82 dobrze gada (polac mu), w sumie najlatwiejszy sposob, tyle ze przy logowaniu przy wyborze systemu trudno bedzie skojarzyc ktory na ktorej partycji
Pozdrawiam
tak, 50 systemów i 50 następnych kłopotów i 5 dysków, żeby to pomieścić...
w bootmenu w windowsie edytuje sobie plik i ten swoj system nazywam:
SUPERMEGA WYPAS TOP SECRET SYSTEM
czy jakos tak
2GB taki win ze wszyskim chyba ma, to nie az tak duzo.
_________________ TERROR CORPS Hockey: Div2.2. Drużyna wygrała National Cup Poland Edition 6, best rank: 9
Football: Div1.1. Drużyna wygrała Division 5 Cup Season 25 i Division 7-8 Poland Edition 10, best rank: 74
Kapitan reprezentacji Szczecina w Turnieju Miast w pilce. 1 miejsce w II i V edycji.
artek -Usunięty- Gość
Wysłany: 2004-09-30, 18:32
Xp to taki 2k tyle że ma ładniejsze okienka
na zasadzie kont z ograniczeniami da rade to zrobić, najlepiej na systemie plików NTFS (obsługuje prawa dostępu, na na FAT tego nie ma i stosowane są kruczki które nie zawsze zdają egzamin)
instalujesz 1 system, robisz ilu trzeba użytkowników i udostępniasz im zasoby z jakimi prawami chcesz
Ostatnio zmieniony przez Jarqa dnia 2004-09-30, 18:47, w całości zmieniany 1 raz
na zasadzie kont z ograniczeniami da rade to zrobić, najlepiej na systemie plików NTFS (obsługuje prawa dostępu, na na FAT tego nie ma i stosowane są kruczki które nie zawsze zdają egzamin)
instalujesz 1 system, robisz ilu trzeba użytkowników i udostępniasz im zasoby i z jakimi prawami
1. racja
2. dokładnie
3. tak
4. pewnie
5. no właśnie
A żeby nie było... to:
właśnie o to mi chodzi, co napisał artek, czyli 1 system /np. 2k / i robienie użytkowników, obdzielenie prawami dostępu...
Mam problem z moim winXP, a mianowicie. Jakieś dwa tygodnie temu postanowiłem sobie zainstalować antyvirusa :] Instalacja przebiegła pomyślnie.
Następnie podczas sprawdzania twardego ten antyvirus znalazl 4 zainfekowane pliki. Na początku klikałem, żeby je naprawić, nic to nie dawało to kliknąłem, żeby je usunąć (chyba słaby byłem za bardzo nie pamiętam).
Komputer wyłączyłem i jak sie obudziłem rano troszke sie zdziwiłem. Wyświetliło mi sie:
Cytat:
"System Windows nie moze odnależć pliku ,,"C:\Program Files\Commnon Files\Microsoft Shared\Web Folders\imb00007.exe".
Upewnij sie, ze wpisana nazwa jest poprawna i sprobuj ponownie. Aby wyszukać plik, kliknij przycisk Start, a nastepnie klinij polecenie Wyszukaj.
Nie moge dać screena bo paint nie dziala. hehe
Na początku jakos sie tym nie przejąłem i chciałem sobie włączyć tlena. I tu znowu coś nie tak:
Cytat:
"System Windows nie moze odnależć pliku ,,"C:\Program Files\Tlen.pl\tlen.exe".
Upewnij sie, ze wpisana nazwa jest poprawna i sprobuj ponownie. Aby wyszukać plik, kliknij przycisk Start, a nastepnie kliknij polecenie Wyszukaj.
Juz lekko zdenerowany klikam na ikonke IE i widze:
Cytat:
"System Windows nie moze odnależć pliku ,,"C:\Program Files\Internet Explorer\EXPLORE.exe".Upewnij sie, ze wpisana nazwa jest poprawna i sprobuj ponownie. Aby wyszukać plik, kliknij przycisk Start, a nastepnie kliknij polecenie Wyszukaj.
I tak sie dzieje ze wszystkim.
Próbowałem zainstalowac Xp ponownie ale nie idzie. Wkladam plytke do napedu, wybieram zainstaluj WinXP i... nic nie dzieje.
Co sie stało?
O dziwo teraz wchodze na Internet poprzez pliki Offline.
Pomocy!
_________________ div3.22
WestSide Ruda Slaska - Can`t nobody stop us
Wysłany: 2005-09-25, 20:27
pumbus, hmm
pewno ten antyvir wywalil Ci wiekszosc .exe łehehe
na moje to tylko format
a jak zrobic?
wejdz do biosa i przestaw czytanie napedu na cd-romka jako pierwszego pozniej HDD i dyskietka ;]
pozniej wkladamy plytke z win 98 restartujemy kompa...
i przed ladowaniem wina powinna sie pojawic opcja wyboru.. [nie pamietam jak to dokladnie leci ale powinno byc do wyboru 3 opcje. Wybierasz "uruchom komputer z obsluga cdrom"] nastepnie po sprawdzeniu dyskow, w wierszu polecen [te dosowskie komedy ] zmieniasz dysk na cd-rom [np na F badz G -takie ja mam ] i komeda wyglada nastepujaca
e:/
e:/cd win98
e:/cd win98/format c: albo e:/cd win98/format c:/q
Cytat:
e:/cd win98/format c:/q
-szybki format
No wiec ja bym to w ten sposob rozwiazal ;]
mozna tez oczywiscie sprobowac z dyskietka startowa od win98 ale ja nie posiadam i nie uzywam wiec nie opisze ;]
mz999 proponuje przeczytac to ze zrozumieniem.
Pumbus ma windowsa XP a nie 98. Wiec twoje rady sa bezuzyteczne (choc w jednym masz racje, o tym za chwilke )
pumbus Niestety nie napisales jakie pliki skasowales, wiec moge jedynie snuc domysly. Wg mnie byly to jakies pliki z rejestru, a na 100% z windowsa.
Jezeli masz problem z uruchomieniem wiekszosci programow, to nie zostaje ci nic innego jak przekopiowac (jezeli dasz rade u siebie) dokumenty, profile itp na inna partycje niz C (bo chyba tam masz zainstalowanego XP) i zainstalowac calkowicie od nowa windowsa.
Tak jak napisal juz mz999, musisz dac cd-rom jako 1naped bootowalny. Wtedy instalka xp sie wlaczy. Proponuje zrobic pelny format partycji C na ktorej pozniej zainstalujesz windowsa. Jest to najszybsza wg mnie opcja w tej sytuacji.
Wysłany: 2005-09-26, 11:55
Cap0ne, hehe wiem ze ma XP [doczytalem] i tez wziolem to pod uwage.. sam mam xp od 2 lat i wiem co pisze... I tak wlasnie formatuje swojego wina.. zreszta co sie bede rozpisywac chyba problem rozwiazy